Dit rechtsgebied heeft te maken met geschillen tussen burgers en de overheid. Denkt u bij overheid aan het Rijk, Provincie, Gemeente en Belastingdienst. Voorbeelden van bestuursrechtelijke zaken zijn geschillen rondom de bouwvergunning of om een vrijstelling van een bestemmingsplan. Maar ook geschillen met de Belastingdienst worden gerekend tot het bestuursrecht.
Kern van de geschillen is het negatieve standpunt van een bestuursorgaan van de overheid dat in een besluit wordt medegedeeld aan de aanvrager, waarbij bijvoorbeeld de aanvraag van een bouwvergunning of vrijstelling niet wordt verleend.
Indien u het niet eens bent met een bepaald besluit van een bestuursorgaan staat daartegen binnen zes weken bezwaar open bij hetzelfde bestuursorgaan. Indien dit bestuursorgaan het bezwaar ongegrond verklaart staat tegen dat besluit binnen zes weken beroep open bij de bestuursrechter.
Tegen een ongegrondverklaring van het beroep staat binnen zes weken na datum uitspraak rechtbank hoger beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tijdens de bezwaar – en beroepsprocedure kan eventueel een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank sector bestuursrecht, waarbij schorsing van het bestreden besluit kan worden geëist. Gevolg van een schorsing kan zijn dat een uitkering blijft doorlopen.
KLC heeft expertise op het gebied van bestuursrecht variërend van bijstand tijdens bezwaarprocedure tot en met de hoger beroepsprocedure bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Belangrijk is wel dat u KLC tijdig inschakelt daar zowel de bezwaren- als (hogere) beroepstermijn van zes weken fatale termijnen zijn. Met andere woorden, dient u pas na zes weken en een dag bezwaar dan wel beroep in dan bent u te laat en wordt uw bezwaarschrift dan wel beroepschrift niet ontvankelijk verklaard en dus niet meer in behandeling genomen.