Iedere dag heeft u met consumentenrecht te maken. In de supermarkt als u boodschappen gaat doen. Denk aan de aankoop van uw auto bij een garage of van een badkamer in een sanitair winkel. Het consumentenrecht regelt de rechten en plichten van u als consument in het handelsverkeer. Het consumentenrecht heeft betrekking op diverse terreinen, consumentenkoop, koop op afstand (internet) energie-en verzekeringen telefoonabonnementen en reizen.
Wetgeving
In het burgerlijk wetboek is consumentenkoop opgenomen maar ook Wet bescherming persoonsgegevens, colportagewet bevat consumentenrecht. Over het algemeen is het consumentenrecht dwingend recht en dus mag hiervan niet ten nadele van consument worden afgeweken. Praktijk wijst evenwel uit dat er nog steeds in veel consumentenkoopovereenkomsten wordt verwezen naar voorwaarden die in strijd zijn met het dwingendrechtelijke consumentenrecht.
Bescherming consument
Als consument wordt u in geval u een ondeugdelijk produkt heeft gekocht vaak van het kastje naar de muur gestuurd. De verkoper verwijst u door naar fabrikant en deze stuurt u weer terug naar verkoper. Als consument wordt u door de wet in verregaande mate beschermd bij dit soort transacties. U kunt kosteloos herstel eisen bij een ondeugdelijk product. Of een product ondeugdelijk is is afhankelijk van een aantal verschillende omstandigheden. KLC is expert op het gebied van consumentenrecht en zij staat u graag met raad en daad terzijde.
Dagvaarding
Stel u bent door verkoper gedagvaard om voor de rechtbank te verschijnen. KLC adviseert u graag over de kans van slagen van uw verweer. Getracht zal worden met de verkoper tot een schikking te komen en indien dat niet lukt zal KLC u als specialist bijstaan in de gerechtelijke procedure en voor u het verweer voeren. Indien u over dit onderwerp vragen heeft kunt u vrijblijvend contact opnemen met KLC voor een gratis gesprek.