KLC helpt u goede afspraken te maken In geval van een echtscheiding dienen er goede afspraken te worden gemaakt tussen de man en de vrouw. Denkt u hierbij aan afspraken over uw kind(eren), de woning en over de financiën. Moet en zo ja, wie van beiden moet partneralimentatie aan de ander betalen? Hoe wordt uw vermogen verdeeld? KLC adviseert u graag over deze vragen doch ook over andere vragen betrekking hebbende op de echtscheiding.
Echtscheiding op gezamenlijk verzoek
De echtscheiding op gezamenlijk verzoek kan in bepaalde gevallen de voorkeur hebben indien de man en de vrouw het eens zijn over alle onderwerpen die in het kader van een echtscheiding geregeld dienen te worden. Voordeel van een gezamenlijk verzoek is dat partijen dan relatief snel hun echtscheiding kunnen afwikkelen en hierdoor de kosten relatief laag kunnen blijven.
KLC kan u beiden tijdens het gehele proces van overleg en onderhandeling begeleiden. KLC geeft u advies over uw rechten en plichten en zorgt dat beide partijen over dezelfde informatie beschikken. KLC stelt zich als adviseur van beiden neutraal op. Uiteindelijk worden de gemaakte afspraken tussen partijen over alle verschillende onderwerpen opgenomen in een door KLC te vervaardigen echtscheidingsconvenant. Nadat dit convenant door beide partijen voor akkoord is ondertekend wordt dit convenant gehecht aan een door KLC te vervaardigen gezamenlijk verzoek tot echtscheiding welke bij de rechtbank wordt ingediend. Vervolgens wordt door de rechtbank bij uitspraak het huwelijk tussen partijen ontbonden en deze uitspraak moet vervolgens worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Pas na inschrijving van de uitspraak bent u voor de wet gescheiden.
Onderwerpen waarmee u rekening dient te houden:
Een aantal onderwerpen die bij de meeste echtscheidingen aan de orde komen worden hieronder voor u op een rij gezet.
Kinderen Indien er ten tijde van de scheiding minderjarige kinderen zijn, zijn de ouders verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan komen bijvoorbeeld de navolgende onderwerpen aan bod: afspraken over zorg en omgang, onderwijs, sport, medische zorg, indeling van vakanties, feestdagen en verjaardagen, kinderalimentatie en communicatie tussen de ouders.
Partneralimentatie Hoofdregel is dat degene die door de scheiding in inkomen achteruit gaat in beginsel recht heeft op partneralimentatie van de ander. Partijen kunnen afspraken over partneralimentatie in echtscheidingsconvenant op laten nemen. Het is mogelijk dat partijen met elkaar overeenkomen dat er geen partneralimentatie wordt betaald.
Echtelijke woning Wat moet er met de echtelijke woning gebeuren? In geval van een huurwoning kunnen partijen de rechtbank verzoeken een van beiden het uitsluitend gebruik van de huurwoning toe te wijzen. In geval van een koopwoning ligt het anders.
Kan en wil een van beide partijen de vertrekkende partner uitkopen of moet de woning worden verkocht aan een derde en dan dienen partijen de overwaarde met elkaar te verdelen. Zijn beide opties niet mogelijk, in dat geval kunnen partijen overeenkomen dat de woning gezamenlijk eigendom blijft en dat een van beiden in de woning blijft wonen en deze moet dan aan de andere partner een gebruikersvergoeding betalen.
Inboedel en overige zaken In geval van gemeenschap moeten alle daartoe behorende spullen eerlijk tussen partijen worden verdeeld. Een eerlijke verdeling houdt in dat de ene partij de ene helft krijgt en de ander de andere helft van de waarde van de inboedel. Vaak wordt er bij de verdeling van de inboedel gewerkt met een inboedellijst waarop wordt aangevinkt wie wat meekrijgt.
Procedure In geval van een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding doet de rechtbank op basis van de stukken uitspraak en hoeven partijen niet voor de rechter te verschijnen. Bij een vechtscheiding wordt er nadat de stukken zijn ingediend over en weer door partijen door de rechtbank een zitting gepland waarop partijen hun standpunten nader uiteen kunnen zetten. Vervolgens doet de rechtbank uitspraak.