KLC adviseert en procedeert voor zowel verhuurders als huurders op het gebied van verhuur/huur van woonruimte. Denkt u hierbij aan de navolgende onderwerpen:
- Opstellen en/of beoordelen van huurovereenkomsten - Beëindigen van huurovereenkomsten - Incasseren van achterstallige huur - Huurprijsaanpassing - Verrekening/opschorting - Gebreken en onderhoud - Onderverhuur - Medeverhuur - Aanbrengen van verbeteringen - Overlast
Indien u een vraag heeft over huurrecht, de huur of verhuur van woonruimte? Neemt u dan contact met KLC op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek .
U bent huurder Normaliter ontvangt u van de verhuurder een schriftelijke huurovereenkomst, met het verzoek deze voor akkoord te ondertekenen. In de huurovereenkomst worden de afspraken tussen de huurder en verhuurder over bijvoorbeeld de huurprijs en huurperiode vastgelegd. Het komt echter helaas nog te vaak voor dat verhuurders de huurovereenkomst te eenzijdig opstellen, waarbij bepalingen in het nadeel van de huurder kunnen uitpakken.
Reden waarom het onder meer van belang is dat u juridisch advies bij KLC inwint voordat u tot ondertekening van de huurovereenkomst overgaat. KLC informeert u graag over uw rechten en plichten.
Huurconflicten Tijdens de huur kunnen er verschillende conflicten ontstaan tussen verhuurder en huurder. Stelt u zich eens voor dat u lekkage heeft in uw woning en de verhuurder weigert deze lekkage te verhelpen. U wilt dan graag weten of u iets tegen de verhuurder kunt ondernemen en zo ja, wat. Kunt u de huurbetaling opschorten totdat de lekkage verholpen is door de verhuurder of kunt u de lekkage op eigen kosten laten repareren en vervolgens de kosten van dit herstel verrekenen met de huurpenningen. In welke gevallen mag de verhuurder de huurprijs verhogen? KLC staat u graag met raad en daad bij.
Huurbescherming Als huurder geniet u huurbescherming. Dit betekent dat bepaalde wettelijke bepalingen in het huurrecht van dwingend recht zijn. Dit betekent dat de verhuurder hiervan nimmer ten nadele van de huurder mag afwijken. Zo kan de verhuurder u niet eenvoudig uit uw woning zetten.
Er zijn in de wet slechts enkele opzeggingsgronden opgenomen. Wanbetaling is een opzeggingsgrond maar weer niet iedere vorm van huurachterstand rechtvaardigt de beëindiging van de huurovereenkomst. Indien de verhuurder een opzeggingsgrond heeft moet deze de opzegging van de huur minimaal drie maanden van te voren aan de huurder mededelen. En de opzegging van de huur kan uitsluitend per aangetekende brief dan wel door een brief van de deurwaarder.
Indien u als huurder het niet eens bent met de opzegging van de huurovereenkomst door de verhuurder eindigt de huurovereenkomst door deze opzegging niet automatisch maar moet de verhuurder aan de kantonrechter toestemming vragen om de huuroverkomst met de huurder te mogen beëindigen.
U bent verhuurder Indien u als verhuurder van plan bent een woning te verhuren is het raadzaam dat u zich eerst juridisch laat adviseren door KLC omtrent de inhoud van de huurovereenkomst teneinde een huurconflict met de huurder te voorkomen. Is de huurovereenkomst voor bepaalde tijd wel zo eindig als u denkt? Heeft u als verhuurder wel in de huurovereenkomst een bepaling opgenomen waarin het aan de huurder uitdrukkelijk wordt verboden om hennep te kweken? KLC adviseert u graag over de wijze waarop u de huurovereenkomst het beste kunt opstellen.
Problemen met huurder Als verhuurder kunt u met verschillende problemen te maken krijgen, bijvoorbeeld huurder betaalt de huur niet tijdig of helemaal niet of te weinig of de huurder veroorzaakt overlast (geluid, stank etc) of huurder heeft een hennepkwekerij in de woning of huurder verhuurt de woning onder aan een derde zonder uw toestemming. KLC adviseert u graag hoe u het beste deze problemen het hoofd kunt bieden.